DIY & Creatie

DIY | gevlochten klei onderzetters

Onderzetters zijn heel praktische voorwerpen. Het beschermt je tafel tegen krassen en waterkringen. Maar onderzetters kunnen juist een leuk detail op tafel zijn. Er bestaan dan ook vele DIY-projecten waarmee je ontzettend leuke onderzetters kan maken. Ik voeg daar nog één aan de lijst toe. Met klei vlocht ik deze onderzetters.

Stap 1:
Voor het maken van de onderzetters gebruik ik witte luchtdrogende klei. Als eerste stap verdeel ik het kleiblok in drie gelijke stukken. Hiervan ga ik lange slierten draaien.

Stap 2:
Wanneer ik te vrede ben met de dikte, ga ik met de drie klei slierten vlechten.

Stap 3:
Eenmaal aan het einde van de vlecht aangekomen, zijn er twee manieren om de klei vast te maken.

 Met een gat in het midden:
Maak het begin en uiteinde van de vlecht aan elkaar vast maken. Snij aan beide kanten de nodige klei weg. Maak de juiste strengen aan elkaar vast (buitenkant tegen buitenkant, midden tegen midden en binnenkant tegen binnenkant). Het vast maken doe je heel simpel door de lossen strengen in elkaar te duwen. Let erop dat er geen scheuren meer te zien mogen zijn. Controleer ook de onderkant.

Zonder gat in het midden:
Draai de kleivlecht om elkaar heen als een slakkenhuis. Snij het uiteinde schuin af. Plak de uitstekende slierten tegen de zijkant vast. Controleer ook de onderkant.

Stap 4:
Strijk met een beetje water de klei glad. Probeer alle scheuren en deuken weg te werken. Laat de klei aan de lucht drogen en wacht tot het volledig is uitgehard. Daarna zijn ze klaar voor gebruik

 

Ik vind klei een heel fijn materiaal om mee te werken. Wanneer het nat is kan je het zo makkelijk bewerken. Vooral de luchtdrogende klei is fijn om thuis mee te werken. Geen gedoe met afbakken. Het enige nadeel is dat de klei niet geglazuurd is . Dus wanneer ze echt kletsnat worden, dan wordt de klei week en kan het stuk gaan. Let daarbij op met het gebruiken van deze onderzetters. Een paar druppels overleven ze wel, maar als een volledige beker omvalt zal je ze weer goed moeten laten drogen. Het is dus niet helemaal klunsproef

Wat vind jij van deze gevlochten klei onderzetters?

Liefs,

Renate

Previous Post

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Mei Qi 08/02/2018 at 00:04

    Oh wauw dit is echt leuk gedaan!!

  • Reply Nienke 15/12/2017 at 16:02

    Ze zien er echt leuk uit. En simpel om te maken zo te zien.

  • Reply I like to know 26/10/2017 at 22:38

    Zoooo, deze zijn tof!

  • Leave a Reply