DIY & Creatie, Interieur

DIY | Zo maak je gemakkelijk haarspeld tafelpoten

Een tijdje geleden vond ik een mooi tafelblad bij de kringloopwinkel. De top van het blad bestond uit een messingplaat met daarin drieolifanten en geografische figuren gedrukt. Iemand wees me erop dat het deed lijken op een Marokkaanse theetafel. Al doen de olifanten mij meer aan India denken. Ik weet niet precies waar het vandaan komt, maar ik weet wel dat ik het heel mooi vind. Ik heb het dus snel mee naar huis genomen. Het enige wat ik er aan toe moest voegen waren een stel poten. Ik zag het al helemaal voor me. Het moesten drie dunne messing haarspeldpootjes worden. Helaas kon ik deze nergens vinden die aan mijn eisen (of portemonnee) voldeden. Er zat niets anders op dan deze zelf te maken. Stiekem vind ik zo een uitdaging nog leuker. En het is gelukt! Lees verder om te zien hoe je zelf haarspeld tafelpoten kan maken.

Stappenplan:

Stap 1:
Voor het maken van deze haarspeld tafelpoten heb je een massieve (messing) buis nodig van minimaal 6 mm dik. De lengte kan je zelf aanpassen aan de gewenste hoogte. Let erop dat je het aantal cm wel maal twee rekent. Ik heb gebruik gemaakt van buizen van รฉรฉn meter, dat houd in dat de tafelpoten uiteindelijk zโ€™n 50 cm hoog zijn geworden.
De buizen ga je ombuigen tot een V-vorm. Een buigmachine hoeft hierbij niet aan te pas komen. Zoek een stevig rond voorwerp waar je de buis omheen kan buigen. Bijvoorbeeld de reling of spijlen van je balkon. Let goed op dat de je het precies in het midden buigt.


Stap 2:
Boor vervolgens aan de onderkant van het tafelblad 2 gaten op iedere plek waar een tafelpoot moet komen. Teken van te voren eerst uit waar je de gaten wilt hebben om fouten te voorkomen. Let goed op welk formaat boor je nodig hebt. Voor mijn 6 mm buizen gebruikte ik boor 6.

Stap 3:
Als het goed is passen de buizen precies in de gaten. Met een rubberen hamer sla je ze vast. Voor extra houvast kan je van te voren een beetje combinatielijm aan de randen van de gaten smeren. Ik gebruikte een vorm van pasta, maar achteraf was vloeibare lijm misschien toch beter geweest. De pasta zorgt er voor dat de gaten kleiner worden.

Stap 4:
Dan wanneer alles gedroogd is en de poten goed vast zitten, geef je het een geheel een extra glans (letterlijk). Poets het tafelblad en de poten op met koperpoets. Hiervoor gebruikte ik Brasso Koperpoets. Ik stond versteld hoe alles ervan ging glimmen. Het lijkt weer gloed nieuw.

Ik word zo blij als dit soort projecten lukken. Soms is het in theorie een goed idee, maar in de praktijk werkt het niet altijd zo. Daarom ben ik extra trots wanneer het wel lukt en het resultaat zo prachtige uitkomst heeft. Ik vind het tafeltje heel mooi geworden.

Liefs,

Renate

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Sarah 19/09/2017 at 14:30

  Dit is zoooo ontzettend gaaf! Ik sta er helemaal versteld van..wow. Ik zie mijn tafeltje straks al staan met drie verschillend gevormde poten…๐Ÿ˜’ Knap hoe je de drie poten gelijk heb kunnen buigen.

  • Reply Renate 22/09/2017 at 19:33

   Dankjewel๐Ÿ˜Š. Het was eigenlijk simpeler dan ik dacht. De truc is om het midden af te teken en dan op dit punt te gaan buigen. Daarna klem je ze toch in twee gaten waardoor elke poot even breed is. Het lastigste punt is het vastmaken van de poten.

 • Reply Arjanne 13/09/2017 at 22:04

  Wauw, je tafeltje is inderdaad mega goed gelukt! Echt liefde voor het tafelblad, hij is zo mooi! Als ik ooit nog zoiets moois tegenkom in de kringloop weet ik wel wat ik ermee moet doen… ๐Ÿ™‚

 • Reply Jose 12/09/2017 at 20:39

  Zo wat is dat mooi zeg. Wat handig ben je toch.

 • Reply Hermien - KouweKleren 08/09/2017 at 10:12

  Heel mooi! Die haarspeldpoten zijn altijd veel te duur als je ze moet kopen inderdaad. Heb jij de buizen gewoon uit de bouwmarkt? Ik kan daar meestal alleen holle buizen vinden.

  • Reply Renate 09/09/2017 at 20:47

   Ja ik heb deze messing buizen bij de Gamma gekocht. Ik zag ook dat de Karwei ze verkoopt. Succes met zoeken.

 • Reply Paula 08/09/2017 at 09:38

  Prachtig tafelblad, ik snap helemaal dat je er voor gevallen bent. De pootjes laten het blad mooi tot zijn recht komen.

 • Reply Stephanie 07/09/2017 at 13:38

  Wauw, wat ontzettend gaaf!
  Zo veel liefde voor kringloopvondsten en deze nog mooier maken met DIY’s! ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€

  • Reply Renate 09/09/2017 at 20:49

   Dankjewel!! Sinds er dicht bij mijn huis een grote kringloop is geopend ben ik er niet weg te slaan. Ik zie er zoveel leuke dingen om op te knappen.

  Leave a Reply