DIY & Creatie, Interieur

DIY | Strijk je eigen kunstwerk met bijenwas

Kan jouw huis nog wel een mooi kunstwerk gebruiken? Dan heb ik nog wel een leuke tip voor je. Maak zelf een abstract kleurrijk schilderij met bijenwas. Het is vrij simpel en heel erg leuk om te doen. Je hoeft geen Picasso te zijn om een mooi eindresultaat te krijgen. Iedereen kan dit! Ja, ook iedereen die zegt dat ze totaal niet creatief zijn en niet eens een stokpoppetje kunnen tekenen. Kijk mee en probeer het eens een keer.

Schilderen met bijenwas, kan dat? Jazeker, dat kan. Het is een eeuwenoude techniek waarbij er kleurstof aan bijenwas wordt toegevoegd. Er is zelf een benaming voor, namelijk Encaustic Art. Het komt erop neer dat het was wordt verwarmt en wordt vervormt tot het gewenste resultaat. Je heb vele technieken hoe je het was kan bewerken, maar ik laat een basistechniek zien.

 

Benodigdheden:

– Bijenwas in verschillende kleuren
– Strijkijzer (zonder stoom)
– Gecoat papier
– Handdoek

Stappen:

TIP : Voordat je aan het echte werk begint neem eerst één a twee testblaadje. Het is belangrijk dat je Experimenteert en oefent in wat jij mooi vindt.

Stap 1:
Verwarm het strijkijzer. De temperatuur van het strijkijzer moet zo rond de 65 graden liggen. Leg een handdoek onder je werkblad neer om brandplekken in de tafel te voorkomen.

Stap 2:
Neem per blad twee a drie kleuren. Ik vind het mooi wanneer de kleuren dicht bij elkaar op de kleurencirkel(regenboog) staan. Dan vloeien ze mooi in elkaar over. Neem de was en wrijf deze over de warme plaat van het strijkijzer. Je zal zien dat de gekleurde was zal smelten.

Stap 3:
Ga met je strijkijzer over het gecoat papier (papier speciaal voor encaustic art). De bijenwas zal aan het gecoat papier hechten. Nu kan je gaan experimenteren met vorm. Je kan deppen, vegen, druipen en krassen *. Voordat je een nieuwe kleur toevoegt kan je met een doekje of keukenrol de ijzerbout schoonmaken.

 • Deppen = leg het strijkijzer op het papier en haal er er weer vanaf zonder deze heen en weer te bewegen. je zal zien dat er hele organische aderachtige vormen ontstaan. Leuk effect voor bladeren of golven.
 • Vegen = Maak met de ijzerbout draaibewegingen over papier. Er ontstaan hele mooie golven.
 • Druipen = Hou het strijkijzer boven het papier met de punt naar beneden. Druk een stukje was tegen de hete punt van het ijzer. Het was zal naar beneden druppelen op het papier. De druppels kan je door het papier te laten kantelen nog kort bewegen voordat het stolt.
 • Krassen = Met het puntje van het strijkijzer kan je tekenen op het doek.

Stap 4:
Wanneer je tevreden bent met het resultaat laat je het geheel een minuutje uitharden. De was kan je laten glimmen door er met een doek er overheen te wrijven. Stop je werk in een mooi lijstje en je hebt zelf je eigen kunstwerk gemaakt.


Het leuke aan met bijenwas werken is dat het heel laagdrempelig is. Wanneer je een fout maak ga je er weer met het strijkijzer overheen en het geheel ziet er weer heel anders uit. Je kan oneindig bewerken. Dat is dan ook gelijk het moeilijkste eraan. De keuze “wanneer moet je stoppen”?. Dat is aan jou om te bepalen.

Ik ben erg benieuwd. Kende jij dit medium al?

Liefs, Renate

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply arjanne 09/08/2017 at 11:02

  ohh, wat is het gaaf geworden! Hier had ik echt nog nooit van gehoord, super origineel!

 • Reply Ilona Wielinga 28/07/2017 at 11:35

  Aah dit ziet er echt onwijs leuk uit zeg! Het lijkt ook super professioneel

  • Reply Renate 30/07/2017 at 00:23

   Ja leuk hè?! en eigenlijk is het zo simpel. Mooi lijstje er omheen en het ziet er gelijk in profie uit.

 • Reply Kelly 28/07/2017 at 09:42

  Wat een tof idee zeg, hij is erg mooi gelukt! 🙂

 • Leave a Reply