DIY & Creatie

DIY | Geef je notitieboekje een lederen kaft

Het schooljaar is bijna afgelopen en dat betekend voor mij vakantie. Joepie!! Dat zijn 6 weken waar ik als docent van kan profiteren. Voordat ik hier volledig van kan genieten ben ik bezig met de voorbereiding van het nieuwe jaar. Saaie vervelende dingen zoals opruimen en reorganiseren van het lokaal, maar ook leuke dingen zoals inkopen van nieuwe spullen. Ik hou ervan als alles nog onaangetast is. Ik weet nog dat ik vroeger elke zomer naar de schoolkampes ging en thuis kwam met tassen vol ongeschreven schriften en gloednieuwe pennen. Het mogen kiezen van mijn boekenkaftstijl voor het komende jaar vond ik GE-WEL-DIG!

Ik zag dat je tegenwoordig naast boekenkaftpapier ook herbruikbare kaften hebt. Die schuif je om de kaft van je boek heen en aan het einde van het jaar haal je het er weer vanaf. Dat bracht bij mij op het idee om zelf zo een kaft te maken. Eén die past bij mijn stijl en die ik weer kan hergebruiken.  Ik heb dan geen leerboeken meer, maar een notitieboekje gebruik ik nog dagelijks. Ik heb  mijn boekje bekleed met koeienleer. Zie hier hoe:

Benodighdheden:

– Leer / Koeienhuid (ik koop restjes huid bij een interieurwinkel in Utrecht)
– Naald en draad (gebruik een naald die bedoelt is om leer te kunnen bewerken)
– lederen koord
– (Notitie) boekje

Stappen:

Stap 1:
leg het boekje op de binnenkant van het leer.  Bepaal hoeveel leer je nodig hebt. Knip het restand af. Knip liever te groot dan te klein. Hou er rekening mee dat je aan de zijkant van het boekje extra stof nodig hebt om het leer om de kaft heen te slaan. Daarbij heb je ook extra speling nodig om het boek dicht te kunnen doen.

Stap 2:
Vouw het leer om de kaft van het boekje. Met naald en draad naai je de onder en de bovenkant aan elkaar vast. Gebruik hierbij de feston steek. Staat netjes en het is steviger. Bij dik leer heb je een speciale leernaald nodig. Deze zijn sterker en zijn iets anders van vorm waardoor je makkelijker door de stof heen gaat.

Stap 3: Voor de andere zijde Herhaal stap 2. LET OP! Sla eerst het boek dicht voordat je het leer om de kaft heen vouwt. Dit is precies de hoeveelheid speling die je nodig hebt.

Stap 4: Voeg als laatste een leren koord aan één van de zijdes toe. Om het koord netje weg te werken heb ik een gat in het leer gemaakt. Daardoor heen het koord gestoken en deze aan de binnenzijde vast gemaakt met naald en draad.

Natuurlijk hoef je geen scholier of student te zijn om deze DIY te doen. Het kan ook heel goed bij agenda’s, adresboekjes, eigenlijk alles wat een kaft heeft. Het leuke is dat deze leren kaft er vanaf te halen is. Zo kan je wanneer het boekje vol is, het hoesje eraf halen en hergebruiken.

Wie wordt er nog meer enthousiast van nieuwe kantoor/school artikelen?

Liefs, Renate

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Kelly 05/07/2017 at 10:14

    Ziet er leuk uit zeg! 🙂

  • Reply Manon Dijkhuizen 02/07/2017 at 12:05

    Super leuk idee, ziet er meteen een stuk toffer uit! x

  • Reply bertine 30/06/2017 at 12:01

    oh wat tof zeg!!

  • Leave a Reply