DIY & Creatie, Interieur

DIY| Geef je cactus een vintage glazen terrarium

Google eens op vintage terrariums. Dan vind je de meest prachtige glazen huisjes. Ik vind de terrariums met een messing uiterlijk het allermooist. Die komen rechtstreeks uit een tijdmachine. Zelf heb ik ook een prachtexemplaar in huis. Het zal het je wellicht verbazen waar ik deze vintage terrarium vandaan heb.

Deze glazen terrarium met vintage look is gewoon bij jou om de hoek te koop, namelijk bij de HEMA. Nu is zo’n een doosje natuurlijk op zich al heel mooi, maar het zou nog leuker zijn als er wat in zit. Daarom heb ik er een paar van mijn prikkelvriendjes in gedaan. In dit artikel zal ik dan ook laten zien hoe je een cactus terrarium maakt met de nodige tips en trics.

Kiezen van de juiste pot en potgrond

Over het algemeen zijn cactussen vrij makkelijke planten om te verzorgen. Voornamelijk omdat ze weinig water nodig hebben. Toch kunnen ze wat liefde gebruiken. Dat doe je door speciale cactus grond te gebruiken. De grond is een mix van zand en aarde en dat zorgt ervoor dat water snel wordt afgevoerd. Cactussen houden namelijk niet van natte voeten. Dan gaan de wortels schimmelen. Er wordt ook wel gezegd dat een laagje stenen onder de aarde ook helpt, maar ik heb ook wel eens gelezen dat het water er juist weer tussen kan gaan zitten. Om onduidelijkheid te voorkomen heb ik het bij mijn lokale tuincentra gevraagd en die hebben mij verteld dat alleen cactusaarde genoeg is, daarbij zit er in de aarde ook speciale voeding voor de cactussen.

Het is dus erg belangrijk dat het er geen water op de bodem blijft liggen. Let daar op bij het kiezen van jouw terrarium. Wanneer je terrarium van onder helemaal waterdicht is, dan blijft het overtollig water daar ook liggen. Het terrarium dat ik heb  is oorspronkelijk niet bedoelt voor planten, bij te veel water lekt het aan de onderkant er door. Dat is handig voor het water afvoer, maar dat betekend wel een hele plas op je vensterbank. Dus leg een handdoek onder het bakje tijdens het water geven.

Zo plant je de cactus zonder geprikt te worden.  
Het planten van de cactussen is met die stekels op zich al een klusje, maar om ze door een klein luikje te wurmen was wel een uitdaging. Zorg als eerste voor dat je een laagje cactusaarde over de bodem hebt gestrooid. Maak met een lepel een kuil waar de cactus komt te staan. Bij een gezonde cactus zit er een mooie kluit met veel wortels onder. Haal niet te veel aarde weg, anders verliest deze zijn balans. Dan is het nog een kwestie van planten. Met behulp van werkhandschoenen, tangen en bestek zet je de cactus in het terrarium en duw je de aarde stevig, maar voorzichtig aan. Voeg met een lepel nog wat aarde toe om het geheel te bedekken.

En ben je nou toch nog geprikt? Gebruik een stukje plakband voor het verwijderen van de kleine haartjes uit je vinger.

 

Maak gebruik van het ecosysteem

Nu staan terrariums bekend om het creëren van hun eigen ecosysteem. Je moet het zien als een kleine kas waarbij je de temperatuur en het vocht kan regulieren. Laat je het luikje open dan is het wat koeler en kan het vocht ontsnappen. Laat je het luikje dicht, dan is het in de kas warmer maar het vocht kan lastiger weg. Kijk dus niet raar op wanneer het glas vanbinnen beslagen is. Let dus goed op welke cactussoort jij hebt en wat deze nodig heeft.

 

Dit waren wat van mijn tips voor het maken van zo een mooie vintage glazen cactus terrarium. Heb je zelf nog een tip, laat dan deze achter in de comments.

Liefs, Renate

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Arjanne 03/06/2017 at 21:38

  Ahh ik wil nu eigenlijk gelijk naar de Hema rennen om zo’n glazen kastje te kopen, zo mooi! Ook superleuk hoe je er cacti in hebt gedaan! Hihi, op één of andere manier vind ik het echt gaaf dat er dan een eigen ecosysteempje in zo’n glazen terretarium ontstaat 🙂

 • Reply Ilona Wielinga 26/05/2017 at 11:08

  Aah wat onwijs leuk gedaan zeg!

  • Reply Ilona Wielinga 26/05/2017 at 11:09

   Even een dingetje, ik liet net voor het eerst een reactie achter en moet zeggen dat je capcha nog best ingewikkeld is. Misschien kan je hier wat anders op verzinnen?

   • Reply Renate 26/05/2017 at 16:57

    Dankjewel voor het doorgeven. Ik ga ernaar kijken.

 • Reply Angelina 25/05/2017 at 10:05

  Heel leuk!! En welkom terug. ????

  • Reply Renate 25/05/2017 at 20:58

   Ja Dankjewel. Welkom terug is wel weer van toepassing. Is het plan dan :p

  Leave a Reply