DIY & Creatie, Fashion & Beauty

DIY Patches & Pins

Ik vind het leuk om met mijn DIY-projecten in te spelen op de huidige trends. Niet dat ik een echte trendwatcher ben, maar het volgen van een trend hier en daar is wel aan mij besteed. Ik ben dan ook een liefhebber van de filmpjes van Claire van Trendgloss. Naast dat ze het met veel enthousiasme vertelt, leer ik er ook zo nu en dan van.

Een tijd geleden sprak ze over de patches trend. Dit zijn geborduurde applicatie/emblemen die je op kleren kunt strijken, naaien of plakken. Een trend naar mijn hart. Ik ben helemaal voor het persoonlijk maken van kleding en interieur. Kleding zelf pimpen met patches is een ideale manier hiervoor. Naast patches ben ik ook fan van pins. Ook te verstaan als broches. Dat vind ik zo leuk aan trends, het komt altijd terug. Ik kan me nog goed herinneren dat ik vroeger met katten en Donald Duck patches geplakt op de knieën van mijn broek rond liep. Moeders manier van gaten in kleding bedekken. De broches kennen we natuurlijk allemaal van lieve oma’s die zich verfraaien door een beetje bling op trui of jasje te spelden. Niks nieuws dus. Een ouderwets concept in een nieuwe jasje gegoten.

Zelf wilde ik graag een T-shirt stylen met patches en pins. Hiervoor neem ik een egaal shirt als basis. Persoonlijk vind ik de T-shirt van Esprit heel fijn. De pasvorm zit goed en de kwaliteit is uitmuntend. Zulke shirt gaan lang mee. Dat wil je graag wanneer je er liefde en moeite in hebt gestoken. Al moet ik zeggen dat ik ook niet vies ben van de Primark. Daarbij is het makkelijker om uit te proberen. Het heeft toch niet veel gekost.

De patches en pins waren nog iets lastiger vinden. Op de markt heb je een grote kans om verschillende exemplaren te vinden. Maar ik heb wat leuke adressen via het internet gevonden. sooohappy.nl / bigbudpress.com / attitudeholland.nl / stradivarius.com / dawanda.nl/ etsy.com

diy-patches

Genoeg gekletst, op naar het echte werk. Zie hier mijn DIY Patches & Pins Shirt. Zelf heb ik de items gekocht bij Stradivarius. Deze verkopen patches met een plakstrip erop. Naar mijn idee is dit niet de beste methode om een afbeelding aan textiel te bevestigen, maar het zijn wel de leukste afbeeldingen die ik kon vinden. Vandaar mijn aankoop.

DIY-opplakken-van-patches opnaaien-van-patches

Tips & Trics:

Plakstrips:
Zoals ik al zei zijn de patches die ik heb gekocht voorzien van een plakstrik. Dit is de allersimpelste manier van het aanbrengen. Je kiest de plek waar je het embleem wilt plakken. Haalt de beschermingsplakstrip van de achterkant af en plakt het op je shirt, broek, tas…. (tip, doe je shirt aan wanneer je de afbeeldingen opplakt). De makkelijkste weg is niet altijd de beste weg. Gewone lijm slijt na verloop van tijd. Ik kan me dus goedvoorstellen dat de patches er na een verloop van tijd eraf kunnen vallen. Om die reden heb ik de hoeken van de emblemen  aan het shirt vast gestikt. (Dit doe je door met naald en draad en aantal keer achter elkaar in de zelfde plek te steken.)

Patches opstrijken:
Mijn aanrader is om dit soort patches te kopen. Het is vrij makkelijk aan te brengen en het blijft lang zitten. De emblemen hebben op de achterkant een speciale lijmlaag die wordt geactiveerd met hitte. De patch bevestig je dus door met een strijkijzer over de voorkant van de stof te gaan, zodat aan de andere kant de lijm vloeibaar wordt en deze aan het textiel kan hechten. Gebruik wel een theedoek of bakpapier ter bescherming. Voor extra hechting strijk je ook de binnenkant van de stof. Mocht je nou een applicatie hebben gevonden zonder lijm, dan kan je deze er altijd nog zelf aan bevestigen. Zoek naar Peel and Stick – Fabric Fuse.

Opnaaien:
Oké, naaien is niet de meest simpele klus, maar het levert zeker goed resultaat op. Door de randen vast te naaien blijft de patch muurvast zitten. Zo kan je jaren genieten van bijvoorbeeld een door jezelf gestyled jack. Mijn belangrijkste tip hierbij is: Doe het goed of doe het niet. Het is zonde om losse steken of knopen te zien zitten. Vraag hulp wanneer jezelf er niet uit komt.

diy-pins-and-patches stradivarius-patches-and-pins

Ben je nou echt een held op sokken en heb je twee linker handen?  Dan zijn de pins nog de ideale oplossing. Broches pin je heel gemakkelijk vast. Vergeet deze alleen niet te verwijderen voor het wassen.

Ik ben helemaal fan van deze trend. Ik ben erg benieuwd wat jij ervan vindt en of je zelf al patches en pins in huis hebt.

Liefs Renate

blauwe-balk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Sil 19/09/2016 at 22:01

  Super gaaf dat shirt zo!

  Bij deze Nederlandse webshop meer dan 200 patches gevonden:
  https://www.megamooi.nl/collections/patches?sort_by=best-selling

  Lage verzendkosten ook.

 • Reply felitcia 05/07/2016 at 12:55

  Wauww zoleuk! wil dit ook doen waar haal je de patches?

  • Reply Renate 06/07/2016 at 23:20

   Ik heb ze gekocht bij Stradivarius. Nog meer leuke adresjes heb ik ook in de tekst vermeld. Ik zie patches ook steeds vaker in kleding en accessoires-winkels.

 • Reply Mylene 25/05/2016 at 09:55

  Wat is dit cute zeg!!

 • Reply Romy Morgan 05/05/2016 at 09:50

  Wauw wat is die leuk geworden! Had zelf nooit bedacht dat het ook gewoon op een t-shirt kan, in plaats van een jasje haha. Vind de plek zo op de borst ook heel erg leuk, wellicht dat ik zelf ook aan het knutselen ga!

 • Reply Rowan - Retromantisch 01/05/2016 at 23:46

  Dit is zo leuk! Had het laatst met een vriendinnetje over patches en dat ik die altijd lastig te vinden vond (lees: ik kijk niet verder dan de HEMA) en dat ik het daarom altijd opgaf. Ik vind deze echt superleuk, bedankt voor de adresjes! Het lijkt mij heel leuk een keer een spijkerjasje helemaal vol te doen, al denk ik dat het dan wel prijzig wordt. 😉 Heel leuk versierd dat shirtje zo! Liefs, Rowan

  • Reply Renate 03/05/2016 at 16:06

   Patches vinden was inderdaad nog een lastige klus. En wanneer ik leuke vond, waren ze niet in Nederland te koop of vrij prijzig met verzendkosten. Ik hoop dat mijn tip je helpt om paar leuke te vinden. Een spijkerjasje volplakken is inderdaad heel tof maar vrij prijzig. Dan is het soms nog te overwegen om het te kopen. Het enige dat jammer is, is dat het dan geen uniek kledingstuk meer is.

 • Reply joelle 29/04/2016 at 19:14

  erg leuk! en niet eens ingewikkeld.
  al helemaal handig met zo’n plakstrip!
  ik ga ook eens een paar opzoeken op stradivarius.
  bedankt voor het delen van dit artikel renate 🙂

  liefs joelle

  • Reply Renate 03/05/2016 at 16:08

   Mocht je zelf een creatie hebben gemaakt. Laat het me weten. Vind ik onwijs leuk om te zien :D!!

 • Reply Jenzll 29/04/2016 at 16:13

  Wauwie, het shirtje is supergaaf geworden! Het geeft echt iets ja stoers toch wel denk ik. Ik hou d’r van :).

 • Reply Elsbet | La Vie Pure 27/04/2016 at 22:05

  Oooh, echt heel leuk gedaan! Ik ben zo fan van die ‘patchestrend’!

 • Reply Mei Qi 27/04/2016 at 20:52

  Yay Trendgloss ken ik ook hihi. Heb dat filmpje ook gezien! Dit is echt een mega goeie budget oplossing! Je shirtje is mega goed gelukt, net alsof hij uit de winkel kwam!!

 • Reply Ines 27/04/2016 at 19:42

  Oh echt megaleuk gevonden! 😀 Ze passen ook heel erg leuk bij elkaar!

 • Reply Monique | WritingMonique 27/04/2016 at 13:48

  Oh yes! Supertof! Ik vind dit zo gaaf, en ik ben echt al heel lang op zoek naar gave patches! dank je wel!!!

  • Reply Renate 27/04/2016 at 18:27

   Ik heb ook lang moeten zoeken naar leuke patches die naar Nederland verstuurd kunnen worden. Ik hoop dat je wat aan mijn lijstje hebt.

 • Reply Roos 27/04/2016 at 09:18

  Je shirt is echt heel tof geworden zeg! Ik ben sowieso ook echt dol op patches.

 • Reply Melle 27/04/2016 at 08:45

  Het ziet er echt superleuk uit! Dankzij jou begin in die patches steeds leuke te vinden 🙂 Strijken is inderdaad zo makkelijk, nu maar even kijken of ik nog wat patches kan scoren (en een wit T-shirt haha ;)) misschien heeft sooohappy nog iets leuks 😉 liefs!

  • Reply Renate 27/04/2016 at 10:38

   Wat een leuke reactie. Dankjewel. Soohappy heeft onwijs leuke spullen. Ze hebben vooral hele leuke pins. Mijn oog gaat uit naar de ‘cat lady’ pin, maar ze hebben ook grappige van een banaan of een Nutella pot.

  Leave a Reply