Inspiratie, Interieur

Zo verzorg je een Eucalyptusplant

Het is mij opgevallen dat de eucalyptusplant in opkomst is in het interieur. Ik zie steeds meer foto’s met dit leuke plantje voorbij komen. Zo gek is dat niet, want met zijn blauw/grijs/groene bladeren is de eucalyptus heel fotogeniek.  Naast de schoonheid geurt het plantje ook nog eens heerlijk. De geur herken je vast wel. Het is een veel voorkomend product in de bad/doucheproducten, schoonmaakmiddelen en natuurlijk in de Wellness.  Van de week had ik een bos takken gekocht. Mijn woonkamer rook en voelde heerlijk fris.  Maar hoe verzorg je zo’n plant eigenlijk? Ik zocht het op.

Allereerst even wat algemene informatie over de eucalyptus. Je hebt vele soorten eucalyptus, maar degene die je in de winkel het meest ziet is de Eucalyptus Azura / Gunni. Deze soort heeft ook de heerlijk  eucalyptus geur om zich heen hangen. De Azura groeit als een struik, maar kan zich na verloop van tijd ontpoppen tot een boom van enkele meters. De ronde babybladeren zullen dan veranderen in langwerpige bladeren. De eucalyptusplant is een vrij diverse plant. Je kan hem plaatsen in huis of tuin, in het water zetten of hangen in de droge lucht. Ik heb de verschillen op een rijtje gezet.

eucalyptus-droge--n

Eucalyptus in een pot:
Voor ieder die graag zijn eucalyptus jaar in jaar uit wil hebben is een verpotte versie de beste optie. De eucalyptus kan je zowel binnen als buiten houden. Buiten staat de plant heel goed zijn mannetje. De eucalyptus Azura is winterhard en kan het overleven tot een temperatuur van -15 graden. Een koude wind daar houdt de plant minder van. Beschut hem dan ook tegen de koude oostenwind. Plaats de eucalyptus in het zonnetje en je kan er nog lang van genieten. Dat geldt voor zowel binnen als buiten. Jonge planten houden van veel water. Zorg dat de aarde vochtig blijft (maar niet drijfnat, dan verdrinkt de plant). Een oudere plant kan wel tegen een beetje droogte. Mijn advies is één keer per week water geven. De plant behoudt heel het jaar zijn mooie grijs groene bladeren. Om de ronde babybladeren te behouden is snoeien noodzakelijk. Het snoeien kan het beste eind winter/ begin lente.

Eucalyptus in een vaas:
De takken van de eucalyptus doen het ook vrij goed in een vaas. De takken worden vaak in bloemstukken verwerkt, maar los staat het ook prachtig. De eerste drie dagen zal je huis gevuld zijn met de heerlijke frisse geur. Daarna zwakt de geur steeds meer af. De takken daarin tegen blijven onwijs lang mooi. Ze blijven zeker een aantal weken goed. Daarna zullen de stelen die in het water staan rotten en dat brengt weer zijn nare geurtjes met zich mee. Om dit proces uit te stellen is het handig om één keer per week het water te verversen. Over de plek of je geen zorgen te maken. Het is een makkelijke plant. Bij zowel weinig als veel licht blijven de takken van de Eucalyptus mooi.

eucalyptus-in-vaas

Eucalyptus drogen:
Dit is zeker mijn favoriet van alle drie. De takken van de eucalyptus drogen heel mooi in. In tegenstelling tot die van veel bloemen en planten blijven de takken van de eucalyptus mooi levendig rechtop staan. Er is geen lang droogproces nodig waarbij je de plant onderste boven in een donkere ruimte moet hangen. Het drogen zorgt er ook voor dat de blauw/grijs/groene bladeren een nog meer  winterse grauwe kleur krijgen. Het is heel bijzonder hoe dode planten hun schoonheid kunnen bewaren. Door de eucalyptus te drogen kun je ze heel lang bewaren. Een nadeel hieraan is wel dat de geur na verloop van tijd afzwakt. Wanneer je met je handen over de bladeren wrijft zal je nog een hint van eucalyptus ruiken.

Eucalyptus als welness:
Zoals ik al eerder had vermeld is de eucalyptusgeur een veelvoorkomende geur in de welness branche. Je kan thuis het welness gevoel creëren door eucalyptus bladeren in een bakje met heet water onder te dompelen. Het opstijgen van de hete lucht neemt de heerlijke geur van de eucalyptus met zich mee.

 

Heb je eucalyptus gekocht en zoek je nog een leuke pot of vaas om het in te bewaren? Dan heb ik nog een paar suggesties voor je. Als eerste kan je natuurlijk zelf je bloempotje maken. Ik bewaar mijn eucalyptus onder andere in deze DIY hangpotten. Maar in winkels en webshops zijn ook heel veel leuke exemplaren verkrijgbaar. Zie hier een paar op een rijtje van onder andere H&M, Xenos, Otto.nl, en IKEA.

trendy-vasen-en-potten-1

 1. Xenos   2.SERAX Bijenkorf   3.Otto.nl   4. H&M   5.Bloomingville MYHOMEshopping    6.FonQ    7.H&M    8.BRIDG    9.IKEA

 

Ik snap wel dat de eucalyptus op dit moment trending is. De eucalyptusplant is een hele makkelijke en diverse plant. Hij past overal binnen en buitenshuis. Bij mij zal je hem nog vaak in mijn huis zien. Wat vind jij van de eucalyptus trend?

Liefs, Renate

insamenwerking

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Sandy 25/02/2017 at 13:20

  Ik heb net een Eucalyptus Azura aangeschaft in pot, maar die geurt totaal niet? Als ik een blaadje afbreek en dat scheur dan kan je het wel ruiken, maar zeer beperkt. Is dit normaal?
  En meteen nog een vraagje: als je deze in een pot binnen houdt, blijft hij dan klein? Ik zou hem zeer graag als boom buiten planten, maar momenteel is hij nog te klein. Wat kan ik best doen opdat hij uitgroeit tot een prachtige grote boom?

 • Reply Rowan - sillysis.nl 05/03/2016 at 16:30

  Wat een leuk artikel! Ik vind het blad van de eucalyptus erg mooi!

 • Reply Angelina 02/03/2016 at 22:00

  Jaa zo mooi! Die van mij staat nu een paar weekjes, maar hoogtijd voor verse. 😉

 • Reply Astrid 02/03/2016 at 21:35

  Ben heel benieuwd of dat ik deze takken ook hier in de buurt kan kopen. De geur van eucalyptus is echt heerlijk en als je huis erna kan ruiken is het nog beter. Begin maar met de takken want plantjes overleven het vaak bij mij niet 🙁

  • Reply Renate 02/03/2016 at 21:51

   De geur is echt heerlijk. De eerste twee dagen ruikt het alsof je heel het huis een grote schoonmaak hebt gegeven. Een voordeel aan trends is dat het overal te koop is. Ik zie steeds meer bloemisten met bossen takken. Het wordt zelfs in de supermarkt aangeboden. Ik heb mijn eucalyptus takken bij de Jumbo gekocht.

 • Reply Mies 02/03/2016 at 16:05

  Ohhhh, ik vind dit zo mooi! Altijd fijn om te weten hoe je het beste met zo’n plantje kan omgaan, want wat dat betreft heb ik niet echt groene vingers. Mehhh 🙁 Zaterdag ga ik naar de markt en ga ik d’r zeker eentje halen!

 • Reply Anna 02/03/2016 at 09:31

  Wat fijn dat ‘ie zo goed buiten kan! Dat wist ik niet eigenlijk. Sowieso handig om hierover te lezen :). Ik heb ‘m nog niet in huis, maar wat is het inderdaad een prachtige plant <3.

 • Leave a Reply