DIY & Creatie, Fashion & Beauty

DIY | Marmeren sieraden

Herken je dat? Het ene moment word je niet meer warm of koud van een trend, het volgende moment kan je er geen genoeg van krijgen. Ik heb dat momenteel met de marmertrend. Vorig jaar was ik helemaal fan van de marmertrend. Net zoals bij de meeste trends verdween ook mijn hebberigheid naar marmeren voorwerpen. Tot nu dan. Opeens ben ik weer dol op de marmertrend. Ik betrap mezelf erop foto’s te liken met marmeren voorwerpen. Ook gooi ik mijn digitale winkelmandje vol met marmeren spullen. De marmerlook is niet meer uit mijn hoofd te krijgen.

Er zijn al vele leuke DIY marmeren projecten te vinden. Zo maakte ik al een marmeren bloempot met plakfolie. Een DIY dat ik al een tijd lang wil uit proberen is de marmerlook te creëren met Fimo klei. Fimo klei is heel simpel te bewerken en oogt heel luxe. Met de klei maakte ik kraaltjes in verschillende vormen en kleuren om er uiteindelijk sieraden van te maken. Ik probeerde 3 verschillende kleuren uit: wit, zwart en goud. Jazeker, GOUD!

wit-zwart-goud-marmer
Klei is één van mijn favorieten materialen om mee te werken. Het is makkelijk te vormen en bewerken. Een groot voordeel van Fimo klei is dat het niet aan de lucht opdroogt. Je kan het opbergen en op een later moment weer kneden. Een andere goede eigenschap aan Fimo klei is wanneer je het bakt het vrij hard opdroogt. Het breekt niet bij de eerste beste val. De klei is daarom perfect om kraaltjes van te maken.

Zo creëer je de marmer look met Fimo Klei 
Ik heb opgezocht en onderzocht op welke verschillende manieren marmer te creëren is. Deze manier werkt het beste voor mij. Ik kreeg er naar mijn idee het meest natuurlijk marmerkleurig effect mee.
Stap 1. Neem een stuk witte Fimoklei ter grote van een vingerkootje. Draai er een wormpje van en druk deze plat. Draai van de zwarte klei ook een klein wormpje. Deze is drie kwart kleiner dan de witte klei.
Stap 2. Leg de zwarte klei op witte klei en vouw deze dubbel. Herhaal dit een aantal keer.
Stap 3. Kneed de klei en rol er een balletje van. Je zal zien dat de twee kleuren mooi met elkaar vermengen. Dit kan uiteindelijk met elke kleur. Draai de twee kleuren om en maak zwart marmeren kralen van. Of nog beter, vervang het zwart door goud en maak goud marmeren kralen.

marmer-maken-van-de-fimo-klei
Kraalvormpjes maken
Persoonlijk hou ik erg van de witte en zwarte marmerversie. Ik heb ze in verschillende sieraden verwerkt. Hoe je de vorm van je kralen maakt kan je geheel zelf bepalen. Wel heb ik een paar voorbereidingstips voor het bevestigen van het marmer.
– Bij kettingen en armbanden is het handig om met een ijzerdraadje een gaatje in het klei te prikken. Dit zelfde ijzerdraadje kan je later gebruiken om de kralen aan je ketting vast je maken. Belangrijk is deze wel te verwijderen voor het bakken.
– voor oorbellen en ringen is het van belang dat de pasvorm juist is. Drapeer de klei over het sieraad heen of gebruik het sieraad om een afdruk te maken. Na het bakken kan je met secondelijm de twee aan elkaar plakken.

DIY-marble-jewellry-0

Bak Tips: 
Het is baktijd! Bak de Fimo Klei gedurende een half uur op 120 graden. Laat het geheel goed afkoelen. De regel die ik bij Fimo klei hanteer is dat je het beter te kort dan te lang kan bakken. De klei is hard genoeg wanneer je niet met je nagel een afdruk kan maken. Mocht de klei nog zacht zijn dan kan je het altijd langer bakken. Wanneer alles is afgekoeld kan je de kralen aan je sieraden bevestigen. Voilà, zo maak je heel gemakkelijk marmeren sieraden.

Dragen maar…

marble-necklace-earringsmarble-jewellry
Ik vond het onwijs leuk om zelf marmer te creëren met klei. Ik kan dan ook iedereen aanraden om het zelf uit te proberen. Het is fascinerend om te zien hoe de twee kleuren met elkaar mengen en elkaar afstoten. Ik waarschuw je wel van te voren. Het is verslavend.

Ik ben erg benieuwd wat jij van de marmer trend vindt. Ben je het al zat of ben je er ook nog steeds weg van?

Liefs, Renate

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Eva 22/03/2016 at 23:06

  Oeh die zijn echt héél erg mooi geworden zeg! Mag ik vragen waar je die oorbelhangers vandaan hebt? Die zijn prachtig!

  • Reply Renate 23/03/2016 at 10:26

   De hangers komen van de c&a. Ik heb ze in de uitverkoop gekocht, dus ik weet niet of ze nog verkrijgbaar zijn.

 • Reply Roos 20/03/2016 at 20:56

  Wat ontzettend leuk zeg. Ik zag het al vaak op Pinterest voorbij komen en het leek me al ontzettend leuk om zelf eens te doen en dat ga ik binnenkort ook zeker doen nu ik dit gelezen heb!

  • Reply Renate 21/03/2016 at 11:33

   Ja dat dacht ik nou ook. Het is echt heel leuk om te doen.

 • Reply Florence 20/03/2016 at 19:36

  Zo origineel!

 • Reply Mariska 19/03/2016 at 12:40

  Ik wist niet dat je dat zelf kon maken! Wat ontzettend mooi en gaaf geworden 😀

 • Reply Rowan - Retromantisch 18/03/2016 at 18:31

  Wauw, dat ziet er zo prachtig uit. Ook hoe je er sieraden van hebt gemaakt, het ziet er zó chic uit. Ik zou nooit hebben geraden dat het zelfgemaakt was met fimo als je het niet had laten zien. 🙂 Liefs, Rowan

  PS: Mega lief je reactie op mijn post 🙂

 • Reply Astrid 17/03/2016 at 17:11

  Super leuk! Marmer maken met imo klei doe ik ook regelmatig en elke keer sta ik weer versteld van het mooie resultaat 🙂

  • Reply Renate 21/03/2016 at 11:34

   Ik vind het ook fascinerend om te zien hoe de twee kleuren met elkaar mengen.

 • Reply Ines 17/03/2016 at 17:04

  Oh amai dit vind ik echt mooi! 🙂

 • Reply Eilish 16/03/2016 at 20:46

  Wat ontzettend leuk gedaan!

 • Reply Arjanne 16/03/2016 at 17:56

  Wow, dit is zo gaaf! Ik had echt niet verwacht dat alles gewoon van klei was, het is echt keigoed gelukt!!

 • Reply Monique | WritingMonique 16/03/2016 at 15:10

  Zo cool! Echt een leuk idee!

 • Reply Manon 16/03/2016 at 14:03

  Ziet er heel mooi uit

 • Reply Rachel Kromdijk 16/03/2016 at 14:00

  ze zijn echt super leuk en wat tof zeg!

 • Reply Bertine 16/03/2016 at 12:09

  oh wat een goed idee! ik heb nog wel ergens fimo klei hier liggen! die ketting is tof gemaakt!

 • Leave a Reply