DIY & Creatie

DIY | Plantenhanger Kleien

Na weken lang hard aan school te hebben gewerkt was het weer eens tijd voor ontspanning. Om tot rust te komen vind ik het heerlijk om te kleien. Het kneden, draaien en aaien van de klei geeft een heerlijk zen gevoel. Nadat ik mijn therapiemomentje heb gehad is er het moment om daadwerkelijk wat met de klei te maken. In mijn achterhoofd zat het idee al om iets van een plantenpotje te maken. Ik pakte het zware geschut “de deegroller” erbij en ging aan de slag. Na rollen en draaien kwamen deze mooie kegelvormige hangplantenpotjes eruit. Leuk om planten of bloemen in te bewaren.ย  Natuurlijk heb ik er een beschrijving bij hoe je deze plantenhanger zelf kan maken.

Benodigdheden:

 • Luchtdrogende klei (Ik ben helemaal fan van de klei van de Action. Deze is goedkoop, werkt heel fijn en is ook nog eens prachtig wit)Deegroller
 • Kegeluitslag
 • Mesje

klei-rollen klei-techniek

Stap 1:
Kneed eerst de klei soepel en warm. Draai een bal ter grote van een grote tennisbal. Met een deegroller maak je van de bal een platte pannenkoek. Rol horizontaal en verticaal voor een egale plak. Na elke rolronde, vouw je de zijkanten dubbel om ervoor te zorgen dat de kleiplak overal even dik is.

Stap 2:
Voor een mooie kegelvorm is het handig om gebruik te maken van een uitslag. Tik bij Google afbeeldingen “kegeluitslag” in en je hebt tig voorbeelden om uit te printen of na te tekenen. Gebruik de papieren uitslag als overtrekmiddel voor je klei versie. Leg het uitgeknipte papier op de klei en snij met een mesjes langs het papier de klei uit.

kegel-kleien

Stap 3:
Nu is de grootste uitdaging om van die mooie gladde kleiplak een kegel te maken.ย  De truc is om niet de randen tegen elkaar te duwen, maar een beetje over elkaar heen te leggen. De randen duw je zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant aan elkaar. Strijk met een beetje water de naad glad.

Stap 4:
Als laatste maak je 3 gaatjes met een rond voorwerp (bijvoorbeeld een potlood). Dan is het wachten tot de klei gedroogd is. Versnel het droogproces door de klei in een warme omgeving te leggen zoals de verwarming of in de zon. Eenmaal droog kan je de hangpotjes aan een touw ophangen.

planten-pot-kleien

diy-clay-planthanger

 

De hangpotten gebruik ik om mijn eucalyptus in te drogen. Wil je er ook bloemen inzetten? Dan is het nodig om er een vaasje in het potje te zetten. Met een plantje raad ik je aan om tijdens het bewateren de plant even uit de pot te halen om doorlekken te voorkomen. De klei is namelijk niet waterbestendig. Daarvoor is eerst een glazuringsproces nodig. Ik ben erg benieuwd wat jij van deze DIY vond. Heb je zelf ook iets gekleid? Laat me je werk zien via Instagram #DZWS.

Liefs, Renate

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Zo verzorg je een Eucalyptusplant – Dat Zit Wel Snor 02/03/2016 at 06:32

  […] eerste kan je natuurlijk zelf je bloempotje maken. Ik bewaar mijn eucalyptus onder andere in deze DIY hangpotten. Maar in winkels en webshops zijn ook heel veel leuke exemplaren verkrijgbaar. Zie hier een paar op […]

 • Reply Charlotte 27/02/2016 at 14:21

  Wat een leuke DIY! ๐Ÿ™‚

 • Reply Sanne 22/02/2016 at 20:32

  Wat super gaaf!!

 • Reply Rebecca 22/02/2016 at 17:59

  Oh dit is zo super cool gemaakt!
  Hele mooie foto’s ook <3

 • Reply Linda 21/02/2016 at 17:08

  Dit is leuk zeg! Ik heb ze al in allerlei vormen en maten gezien, maar punten vind ik wel erg leuk, zeker omdat je ze zelf gemaakt hebt. Het staat echt super leuk รฉn gezellig. Planten maken van je huis echt een thuis <3

 • Reply Jolet 18/02/2016 at 15:33

  Dat ziet er echt heel gezellig uit!

 • Reply Astrid 16/02/2016 at 22:05

  Wat een ontzettend leuke plantenhangers! En een goede tip van de klei van de Action, de Action zit tegenwoordig op loopafstand van mijn huisje dus dat wordt snel weer een keertje neuzen.

  • Reply Renate 19/02/2016 at 11:14

   Kijk op de kinder knutsel afdeling. Dat is de klei die ik bedoel. De klei bij het hobbypad is niet zo van goede kwaliteit.

 • Reply Angelina 16/02/2016 at 20:25

  Wat superleuk gedaan! ๐Ÿ™‚

 • Reply Manon 16/02/2016 at 17:25

  Oh wat gaaf gemaakt

 • Reply Eva 16/02/2016 at 13:28

  Oeh mooi! Die laatste foto is trouwens ook prachtig ๐Ÿ™‚

 • Reply Sandra 16/02/2016 at 13:21

  Stoer tof gemaakt! Ik vind hangende potjes met planten zรณ leuk. Je ziet het tegenwoordig echt veel, maar zelf maken is natuurlijk ook onwijs leuk. Ik bewaar je DIY!!

 • Leave a Reply