Food

Kaneel-perenjam

Als je aan mij vraagt wat één van mijn favoriete smaken op dit moment is, dan is dat wel kaneel. Momenteel eet ik alles met kaneel. Ik drink kaneelthee, eet appels met kaneel, ik strooi zelfs kaneel over mijn sperzieboontjes. Het schijnt dat kaneel ook gezond voor je is, zie hier in het leuke artikel op Wild Oat. Eén van de lekkerste jams die ik heb gegeten is dus ook perenjam met ‘je raad het al’ kaneel. Ik proefde deze jam voor het eerst vorig jaar met Pasen. De Albert Hein verkocht toen een set van 6 mini jammetjes. Waaronder de smaak kaneel-peer. Helaas heb ik daarna deze jam nooit in een groot verpakking gevonden. De laatste tijd had ik steeds weer meer trek in die lekkere kaneel perenconfituur, dat ik uiteindelijk besloot om het zelf te maken. Zie hier het recept.

zelf-jam-maken

Benodigdheden
800 gram (rijpe) peren
500 gram geleisuiker
1 eetlepel kaneelpoeder

Recept
Stap 1: Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snij de peren in kleine stukjes.

Stap 2: Prak de peren tot een grove puree. Een extra optie is om de peren eerst te koken in een laagje water. Dat maakt het prakken makkelijker.

Stap 3: Giet de perenpuree in een pan en voeg de geleisuiker en kaneelpoeder toe. Persoonlijk hou ik erg van de smaak kaneel. Wil je geen sterke kaneel smaak in je jam proeven? Halveer dan de dosering.

Stap 4: Breng het geheel aan de kook. Laat de jam voor 4 minuten flink borrelen. Roer tussendoor om een schuimlaag te voorkomen.

Stap 5: Test of de jam goed is. Druppel de hete jam op een koud bord. Wanneer de jam stold betekend dat deze goed is.

Stap 6: Vul de jampot tot de rand met de hete jam. Draai de deksel erop en zet de jampot op zijn kop. Dit bevorderd de houdbaarheid van de jam.

Eet smakelijk.

* TIP: Steriliseer de jampotten en deksel door er kokend heet water in te gieten. Laat de potten en deksel ondersteboven op een theedoek drogen.

recept-kaneel-perenconfituur
Ik had al eens eerder jam gemaakt met behulp van een handig DIY-pakket. Ik kan me nog herinneren dat het heel simpel was om jam te maken. Dat blijkt ook maar weer. Binnen een uur heb je zo een pot gevuld. Ik snap daarom niet dat ik zo lang heb gewacht tot het maken van mijn lievelings- jam.  De enige moeilijkheidsgraad is dat je de juiste verhouding gebruikt. Anders krijg je compote of dikke drap. De kaneel- perenjam is heel goed te combineren met scones of als vulling voor muffins of ander lekkere zoetigheid. Natuurlijk is het op brood ook heerlijk.

Heb jij ook een favoriete jam soort die niet in de winkel ligt?

Liefs, Renate

Previous Post Next Post

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Buy Nothing New: creatief met cadeautjes - KouweKleren 26/09/2016 at 07:44

  […] waar tegenop. Taarten zijn altijd geschikt voor feestjes, maar ook met zelfgemaakte likeur, jam, fudge, koekjes of chutney zul je veel mensen blij maken. Klus een mooie verpakking in elkaar, […]

 • Reply Likeur & inmaken (+cointreau recept!) - KouweKleren 13/08/2016 at 12:16

  […] Ook het jam maken heb ik kortgekleden ontdekt (het begon met de perenjam met kaneel, van Renate, jummm). Ik wist niet dat dat zo ongelofelijk makkelijk was. En enorm lekker […]

 • Reply Charlotte 27/02/2016 at 14:22

  Oeeh dit klinkt mega lekker! De combinatie van peer met kaneel, warm en lekker!

 • Reply Rachel 11/02/2016 at 15:08

  Klinkt erg lekker ziet er ook goed uit meid! fijne week nog

 • Reply Sax and the Pretty 06/02/2016 at 17:43

  Ik zou het niet kunnen verzinnen. En dan met die muffins erbij….heaven! X

 • Reply Sanne 04/02/2016 at 13:22

  Ooooooh lekker! <3

 • Reply Carolien - On a Healthy Adventure 03/02/2016 at 14:12

  Wat klinkt dat lekker! Ik ben sowieso al dol op alles waar kaneel in zit 🙂

 • Reply jose 31/01/2016 at 17:53

  mooie foto’s hoor

 • Reply Mariska 29/01/2016 at 15:31

  Wat een gave blog heb je 😀 dit klinkt zo lekker! Wil ik eens maken! Waarom wordt dit niet massaal verkocht eigenlijk?

  • Reply Renate 02/02/2016 at 22:13

   Dat dacht ik nou ook!

 • Reply Ysanne 29/01/2016 at 15:28

  Ik houd van peer, ik houd van kaneel: ideale combinatie! Heerlijk lijkt me dit, en wat een mooie foto’s heb je gemaakt!

 • Reply Anna 29/01/2016 at 10:45

  Hmm, klinkt erg goed! Kaneel is inderdaad een hele fijne smaakmaker, ben er ook dol op. En zo fijn dat het gezond is, had het artikel op Wild Oat ook voorbij zien komen. Dit ga ik opslaan! Fijn weekend alvast :)!

 • Reply Kim 28/01/2016 at 23:20

  Ooooh jeetje dit ziet er ZO lekker uit! En ik ben ineens helemaal een soort van verbaasd over het feit dat het zo simpel is om zelf jam te maken. Hele mooie foto’s ook trouwens. <3 Ga dit morgen meteen uitproberen omdat ik toch ziek ben en ik mij rot verveel.

  • Reply Renate 29/01/2016 at 09:49

   Ik ben absoluut geen keukenprinses, maar jam maken dat ging me heel goed af. Ik was zelf ook verbaasd dat het zo makkelijk ging.

 • Reply Astrid 28/01/2016 at 21:52

  Dit klinkt echt heerlijk! Ga het recept maar eens opslaan om een keer zelf te maken. Eerst maar eens opzoek naar rijpe peren 🙂

  • Reply Renate 29/01/2016 at 09:56

   Ik heb mijn peertjes bij de liddl vandaan. Deze zijn na een paar dagen rijp (neem wel de losse peren en niet diegene die voorverpakt in een bak zitten). Wat ik vergeten ben te vermelden is dat dit recept wel gebaseerd is op handperen. Kies de peerras Doyenne du Comice of Conférence.

 • Reply Daphne 28/01/2016 at 15:52

  Lekker! En niet zo gek hoor, kaneel is tenslotte een lekker winter smaakje.

 • Reply Marushi Lifestyle 28/01/2016 at 13:44

  Ik zeg je eerlijk…ik heb echt geen idee hoe dit zou smaken. Maar het klinkt in ieder geval wel lekker! -x-

 • Reply Angelina 28/01/2016 at 10:43

  Nu je het zegt, volgens mij heb ik die ook nog niet weer gezien.. Ik ga er eens opletten! 😉 Al is zelf maken veel leuker én lekker natuurlijk. Het ziet er in ieder geval heerlijk uit!!

 • Reply Maaike 28/01/2016 at 09:58

  Haha moet zeggen dat ik het badass vind dat je gewoon besluit zelf maar jam te maken als het er niet is.

  • Reply Renate 29/01/2016 at 09:57

   haha, ik heb erg moeten lachen om je reactie. Dankjewel.

  Leave a Reply