waterverf-tps-en-trics
DIY & Creatie, Illustratie, Inspiratie

Waterverf Tips & Tricks

Afgelopen maandag stond ik met mijn kraampje op de vrijmarkt. In de hoop om wat tekeningen en schilderingen te verkopen. Om mezelf een beetje te vermaken, had ik mijn setje waterverf meegenomen. Een “kunstenaar” in actie trok natuurlijk veel bekijks. Ik heb praatjes gemaakt met vreemde mensen. Ik ontving een paar dikke duimen en complimenten. Maar of ik ook dingen heb verkocht? Hmmm… nee. Haha! Ik heb één illustratie verkocht aan mijn trouwe fan Kim (Thanks). Zij nam natuurlijk de cactusprint mee naar huis.

Ik mocht dan maar één ding hebben verkocht, maar ik heb heerlijk in het zonnetje geschilderd en gezellige kletspraatjes gemaakt. Nu even een bruggetje van mijn schilderijen naar het onderwerp van dit artikel. Ik krijg wel eens de vraag of ik tips heb voor het schilderen met waterverf. Soms vind ik dat best lastig om uit te leggen, omdat ik veel op intuïtie werk. Ik ben geen expert of een echte kunstenaar op dit gebied, maar ik kan wel vertellen hoe ik te werk ga. Dit zijn mijn tips en tricks op het gebied van waterverven/aquarellen.

aquarel-tips

Goedkoop is duurkoop
Ik ben niet iemand die vaak het beste van het beste wil hebben. Mij zul je vaak in goedkope zaakjes zoals de Action tegen komen, op zoek naar knutselspullen en andere rommeltjes. Met aquarelverf zit dit toch anders. Ik heb een goedkoop setje van de Action en een duurder setje van het merk Van Gogh. Hierin merk ik zeer grote verschillen in kwaliteit. De pigmentatie van het Van Gogh setje is vele malen beter. Het is mogelijk om de transparantie van kleuren te bepalen van heel doorzichtig tot helemaal niet. Daarnaast zijn de kleuren helderder en de verf kan je meer naar je hand zetten. Mocht je dus meerdere malen met waterverf willen kliederen, dan raad ik je aan om er iets meer in te investeren. Zelf ben ik in bezit van dit setje (maar hier vond ik een andere versie voor een lagere prijs).

Werk op het juiste papier
Naast de juiste verf is het papier belangrijk. Gebruik papier dat speciaal bedoeld is voor aquarelverf. Het zou zonde zijn om na al het harde werken je schilderijtje te zien omkrullen en bobbelen.

Begin met de lichte transparante kleuren
Oké, je heb al je spulletjes gereed en nu? Hoe moet je beginnen? Hier is geen vaste techniek voor. Als vuistregel hanteer ik, begin met de lichtste kleur en gebruik veel water voor transparantie. Het is altijd mogelijk om het later donkerder te maken.

Heb geduld
De truc bij waterverf is naar eigen zeggen wachten. Wachten tot de laag droog is. De tweede laag verven en dan weer wachten. De kleuren blijven dan netjes verzadigd (zuiver).

van-gogh-aquarel

Nat in nat schilderen
Sprak ik net nog over wachten tot de verf droog is, nu geef ik advies om het juist niet te doen. Snap je het nog? Het mooie aan waterverf vind ik het overvloeien van kleuren. In één vlek kan zoveel variatie in kleur en diepte zitten. Om kleuren te laten overvloeien en geen troebel effect te krijgen gebruik ik de volgende techniek. Met een schone kwast maak je een watervlek. Dip je kwast in één kleur verf en tip deze aan één zijde van de watervlek. Maak je kwast schoon en dip je kwast in een andere kleur. Dip deze kleur in de watervlek aan de andere zijde. De twee kleuren gaan nu met elkaar vermengen. Met de kwast kan je de vorm een beetje sturen, maar probeer er vooral niet te veel aan te zitten. Ook leuk is om het blad te kantelen om het water te sturen.

De kunst van het weglaten
Persoonlijk vind ik het mooi om niet heel het blad vol te schilderen. Ook lege plekken in de illustratie zelf kunnen een mooi effect geven. Het kan bijvoorbeeld dienen als reflectie van licht, of het laat de verf meer naar voren komen.

waterverf-kunst

Als laatste heb ik nog kleine handigheidjes.
– Ververs je water regelmatig.
– Dep met keukenpapier de grote plassen op.
– Spetters geven een speels effect. (Ben ik zelf een groot fan van!)
– Met waterverf kan je ook kleuren mengen op een pallet.
– Potloodstrepen zijn vaak nog zichtbaar na het verven. Schets je opzet heel licht op.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je die altijd stellen. Foto’s van jullie werkjes daar word ik ook altijd heel erg blij van.

Qua marktkraampje; voor de volgende keer misschien een andere plek of andere prijs. Het was in ieder geval een leuke ervaring.

Liefs, Renate

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Michelle Gerards 03/03/2017 at 19:21

  Bedankt voor je tips! Heb afgelopen donderdag waterverf gekocht bij een van mijn favoriete winkeltjes, SØSTRENE GRENE. ( echt een aanrader, je mist echt iets als je daar niet geweest bent ) Wordt helemaal enthousiast, vooral nu ik dit artikel lees, en wil het liefst meteen beginnen! Een vraagje: Waarop schilderen jullie? Een doek? Papier? Zo ja welk papier?

 • Reply Marina 23/10/2016 at 16:18

  Heel mooi gedaan… leuk artikel!

 • Reply Lesley 25/06/2015 at 08:36

  Ik wil het zo graag een keer proberen en zeker nu ik deze post van jou lees 😀 Wordt er helemaal enthousiast van! Liefs Lesley

 • Reply We Are Travellers 24/06/2015 at 01:08

  Toevallig net een veer getekend en ingekleurd met ecoline 🙂 maar ik weet niet of hij jouw kiwi’s overtreft!

 • Reply Elke Uyttenhove 04/05/2015 at 11:15

  Ik dacht er al even aan te experimenteren met waterverf. Dit artikel van je kreeg me nog meer goesting krijgen. Ik ging naar de winkel, kocht wat spulletjes en ging aan de slag. Bedankt dus voor je onbewust motiverend artikel. Ik schreef een artikel over mijn eerste resultaat. Als je zin hebt, neem gerust een kijkje: http://yellowme.be/2015/05/03/1-water-colour-art/
  Nogmaals bedankt!

 • Reply Milou 03/05/2015 at 11:12

  Oeh, ik lees na het reageren op de vorige pas deze post. Blijft tof dat je gewoon lekker bent gaan zitten met je werk! De kiwi’s zijn echt geweldig. Ik ben ook al een tijdje druk aan het oefenen en uitproberen met verschillende soorten verf, maar nog niet het juiste papier tegengekomen waarmee ik later ook gemakkelijk kan digitaliseren. Met het “officiële” aquarelpapier blijf je zoveel reliëf zien na het scannen.. Misschien heb jij nog een magische tip? XX

  • Reply Renate 03/05/2015 at 13:04

   Als je de afbeelding inscant is inderdaad het reliëf nog zichtbaar. Ik licht de scan in photoshop vaak nog op waardoor het reliëf verminderd. Misschien helpt het om op de achterkant van het papier te schilderen. Drukpapier is ook een idee. Dit heeft minder reliëf, maar gaat niet bobbelen.

 • Reply Lisa Heleen 02/05/2015 at 14:43

  Ik ben (helaas!) totaal niet goed met verf en dergelijke. Maar deze tips zijn altijd welkom. Wie weet dat het de volgende keer iets beter gaat 🙂

 • Reply Margriet 01/05/2015 at 12:57

  Oh dat racketje is echt helemaal gaaf. Ik vind het echt heel knap wat je maakt.

 • Reply Kim 30/04/2015 at 17:21

  Aaaah oh my god ik kwam op je blog terecht en ik schreeuwde nog net niet. Wat heb je een super leuke blog! Als je nu denkt: “jeetje wat is dat dan weer voor ’n maf kind”, sorry. Ik word gewoon erg enthousiast van dit soort blogs en die kom ik veel te weinig tegen. Ik volg je nu, zou het heel leuk vinden als je mij terug zou volgen? Lijkt me namelijk leuk om wat meer contact te hebben met blogs die een beetje hetzelfde zijn als die van mij (maar dan ook weer niet hetzelfde, maar ook weer wel.. je snapt het, haha) En je maakt echt hele mooie dingen, en foto’s!

 • Reply Isabel Cristina 30/04/2015 at 14:42

  Wat maak je toch prachtige dingen! Ik houd hier echt van en ben erg blij met je tips! Ik ga het meteen even uitproberen! 🙂

 • Reply Kimberley 30/04/2015 at 12:56

  M’n cactus tekening staat prachtig hier in huis! Je ziet hem zelfs al in m’n nieuwe artikel.
  Ik moet toch echt zo’n setje gaan aanschaffen haha

 • Reply Kathleen 30/04/2015 at 09:52

  Ik hou dit artikel in gedachten als ik binnenkort weer eens aan de slag ga met wat verf! Meestal grijp ik naar wat dikkere verf (gouache of acryl), maar waterverf blijft me fascineren want het geeft zo’n prachtig effect.

  • Reply Renate 30/04/2015 at 10:32

   Ik heb vaak ook geschilderd met acrylverf, maar het is precies wat je zegt wat me zo aantrekt tot aquarel het geeft zo mooi effect. Ik raak vaak gevaccineerd door het lijnenspel die in het water ontstaat.

 • Reply Rowan - Rebellious yet Romantic 30/04/2015 at 00:35

  Superleuk dat je op de markt bent gaan staan. Fijne schildertips. Ik heb ook pas een duurder setje gekocht en merk ook veel verschil. Goed papier is de volgende stap voor mij haha. Je kiwi printjes en raketje blijven zoo geweldig! Liefs, Rowan

  • Reply Renate 30/04/2015 at 10:33

   Wat leuk, wat voor set heb jij gekocht?

 • Reply Hanneke 29/04/2015 at 13:51

  Jaaa, ik krijg ook weer zin om het uit de kast te halen. Leuk ook de kiwi’s en het ijsje!

 • Reply Ysanne 29/04/2015 at 11:31

  Ah jammer (en gek) dat je amper iets verkocht hebt, maar goed, gewoon lekker op de mark zitten is ook prima: zeker in het zonnetje 🙂 Ik heb je trouwens een mailtje gestuurd!

  • Reply Renate 30/04/2015 at 10:36

   Tja, misschien niet het juiste publiek. Mensen zoeken vaak op de vrijmarkt naar koopjes van 20 cent. Volgend jaar misschien in de chique wijk staan haha. Ik heb je mailtje beantwoord.

 • Reply Dina 29/04/2015 at 10:15

  Oooooh ik wil dit ook zo graag een keer weer doen. Ik moet echt eens wat meer tijd vrij maken voor dit soort leuke dingen. Goede tips ook. EN I LOVE DE KIWI’S! <3

 • Reply Dinja 29/04/2015 at 09:13

  Jammer dat je niet veel hebt verkocht zeg! Ik had zeker wel iets gekocht als ik je hier in Utrecht was tegengekomen!
  Ik schilder zelf meer met acrylverf, maar tegenwoordig ook echt te weinig hoor.
  Ik wil echt heel graag weer gaan oefenen met waterverf!

 • Reply Monique | WritingMonique 29/04/2015 at 08:30

  Ik heb al een tijdje geen waterverf meer gebruikt, maar ik krijg er weer helemaal zin in hierdoor!

 • Leave a Reply