Food

Framboos en pistache IJstaart

Pas op! Spoiler Alert. Ik ga het toetje verklappen wat ik voor deze kerst heb gemaakt. Zo mocht je bij mij aan tafel aanschuiven, klik dan snel even weg (tenzij je te nieuwsgierig bent).

Het verzinnen van een kerstmenu en het doen van boodschappen kan veel stres opleveren. Dus om dit jaar mijn moeder een beetje te ontzien van de kerststress, heb ik me opgeofferd om het toetje te regelen. Een opoffering is het niet helemaal, want niet heel toevallig ben ik een onwijs grote zoetekauw. Ik hou heel erg van toetjes. Tijdens het begin van een diner kijk ik al uit naar het toetje. Meestal spiek ik bij het voorgerecht al wat er op de dessertkaart staat. Het was dus niet zo lastig om voor kerst een toetje te verzinnen.

Het geen wat ik al jaren weer eens wil eten is een stuk ijstaart. Zo’n vijf jaar geleden (ook tijdens kerst) kwam ik voor het eerst achter dat er ijstaart bestond. Er ging een wereld voor mij open. De combinatie van zowel ijs als taart! Hoe geweldig is dat!?  Sindsdien hoop ik elke kerst dat er weer zo’n lekkere ijstaart wordt geserveerd. Helaas, helaas tot zo ver nog geen ijstaart. Dit jaar is dus voor mij de kans om wel een ijstaart op tafel te zetten.

Ik ben opzoek gegaan naar de perfecte ijstaart. Ik speurde verschillende supermarkten af en vroeg aan google nog andere suggesties. Helaas vond ik niks naar mijn wens of binnen mijn budget. Ik ging dus maar eens kijken om zelf een ijstaart te maken. Wat blijkt. Je hoeft hier helemaal keukenprinses voor te zijn. Het gene wat je alleen hoeft te doen is het kopen van je favoriete ijssoorten en deze te stapelen in een bakvorm. Peace of (frosted) cake!. Zie hier mijn recept van mijn ijstaart

 

2

 

Ingrediënten:

1l pistache ijs
1l frambozen ijs
0,25l vanille ijs
Pak bevroren zomerfruit
250 gr bokkenpoten koekjes
100 gr boter

Bereidingswijze:

– Laat alle diepvries ingrediënten uit de vriezer om langzaam te laten smelten.

– Bedek de springvorm met keukenfolie. Ik ben de mist in gegaan door bak folie te gebruiken. Deze gaan scheuren wanneer het vochtig wordt.

– Maal de koekjes in de keukenmachine of stamp ze fijn met een lepel. Smelt de boter in een pannetje. Haal de boter van het vuur en meng het samen met de koekkruimels. Verdeel de helft van de mix over de bodem van de springvorm. Druk met de bolle kant van een lepel de bodemmix aan. Laten de bodem in de koelkast afkoelen.

– Wanneer de bodem is gestold kan de eerste ijslaag (pistache) in de bakvorm worden gegoten. Strijk de top glad. Zet de springvorm in de vriezer.

– Tussen de twee ijslagen komt een laag gepureerd fruit. Pureer met een blender het ontdooit zomerfruit tot een glad egaal sap. Voeg hieraan 2 a 3 bollen vanille ijs toe en blendeer alles tot een geheel. Giet het mengsel over de bevroren pistachelaag. Zet de taart in de vriezer om het af te laten koelen.

– Wanneer de tussenlaag grotendeel bevroren is, kan het frambozen ijs in de springvorm worden gegoten. Strijk de bovenkant glad.

– Voor de ‘finishing touch’ strooi je het restante koekkruimels over de toplaag. Druk deze voorzichtig aan met de bolle kant van een lepel.

– Laat de taart minimaal een dag in de vriezer voordat het kan worden geserveerd.

3

4
De ijstaart komt zoals je ziet niet geheel onbeschadigd op het kerstdiner aan. Ik had een vrijwilliger nodig die de taart kon beoordelen. Johan stond daarvoor als eerste in de rij. Hij vond het heerlijk en stond al snel met een leeg bord vragend om meer. Hij gaf ook de tip om zowel onder als boven een laag koekkruimels aan de ijstaart toe te voegen.

Het maken van de taart is onwijs leuk en redelijk simpel. Zo leuk dat ik samen met Johan een andere variant ijstaart wil maken. Deze peuzelen we dan lekker met zijn tweetjes op. Yam.

Liefs, Renate

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Anniek 15/04/2015 at 13:47

  O yum, dit ziet er echt té lekker uit! Leuk ook voor deze dagen i.p.v. kerst, het is zúlk lekker weet buiten! Ik kan wel een beetje verkoeling gebruiken 🙂

 • Reply Sophie 14/02/2015 at 11:26

  Oh wat een mooie foto’s!! En het lijkt me een heerlijk recept!

 • Reply Kiss & Make-up 14/01/2015 at 17:30

  Oh wow, wat ziet dat er lekker uit! En zo mooi ook! Daar zou ik wel een stukje van lusten.

 • Reply Natasja 11/01/2015 at 19:03

  Oh my! Dit zit er echt heerlijk uit. Ik heb ook al in tijden geen ijstaart op. Deze mag ook wel buiten kerst toch, dan iets anders verzinnen op de bokkenpootjes omdat ik geen gluten mag en smullen maar. 🙂

 • Reply Eva 26/12/2014 at 14:40

  Oh wauw wat een prachtig dessert! Ziet er echt te lekker én feestelijk uit!

 • Reply Michaela 26/12/2014 at 11:01

  Wauw die ziet er heerlijk uit! Ik ben gek op zowel frambozen als pistache!

 • Reply Manon 24/12/2014 at 13:21

  Dat ziet er lekker uit

 • Reply Sylvia 24/12/2014 at 11:54

  Ow my, wat een briljante ijstaart!! *slaat pagina op*

 • Reply Monique | WritingMonique 24/12/2014 at 09:40

  Deze ijstaart ziet er heerlijk uit!

 • Leave a Reply