DIY & Creatie

DIY | Kerst Servies

Nog een weekje en dan zitten we met onze familie en vrienden aan tafel om kerst te vieren. Het versieren van de kersttafel vond ik eigenlijk nooit zo belangrijk. Ik hield me meer bezig met het decoreren van de kerstboom en al het andere interieur. Wat eigenlijk een beetje raar is, aangezien ik met kerst een groot deel van de tijd aan tafel zit. Dit jaar werd het dus ook eens tijd om de eettafel te versieren. Een nieuw tafelkleed had ik al in huis, dus als volgt kwam het servies. Deze kon ik natuurlijk niet blank laten. Er moest een DIY sausje ala Renate overheen.

Benodigdheden:

1Haal het oude servies uit de onderste kas. Het maakt helemaal niet uit als het niet bij elkaar past. Je kan het servies op elkaar afstemmen met de tekeningen, of ga juist voor een divers speels effect. Als je geen oud servies hebt, zijn er ook vele winkels waar goedkope borden en bekers te koop zijn. Zorg er wel voor dat de porseleinen voorwerpen bak bestendig zijn.
Om de borden te beschilderen maak ik gebruik van glas en porselein pen van de Pipoos.

Stappen:

2
3

Stap 1: Om het inkt van de stiften beter op het porselein te laten hechten is het belangrijk om de ondergrond te ontvetten. Dit kan bijvoorbeeld met alcohol of spiritus.
Stap 2: Met de porseleinstift kan je een figuur of tekst op het servies tekenen. Kleur alleen de gedeeltes in waar geen/weinig voedsel of drinken op komt, bijvoorbeeld op rand van een bord of buitenkant van een bakje of beker. Voor de kerst vond ik het heel leuk om de typische Nederlandse huisjes te maken als een soort ouderwets kerst dorp.
Stap 3: Om de inkt watervast te krijgen is het nodig om het servies te bakken. De inkt van de porseleinstift moet eerst goed drogen. Wacht daarom een dag voordat je het servies in de oven zet. Bak het servies volgens gebruiksaanwijzing.

Eindresultaat:

7  5 69a 4

Het leuk is dit? Stel je voor, je serveert je eigen servies aan je gasten of je mag van je eigen ontworpen bord eten. Dat is toch onwijs tof? Niet alleen voor de feestdagen, maar ook voor alledaags. Gebruik je fantasie om de leukste ontwerpen te maken. Maak een mooie tekening of schrijf je favoriete quote op.

Ik vond het heel leuk om bezig te zijn en mijn eigen kerstdorp te maken. Nog leuker om er van te eten. Tijdens het maken van dit ontwerp vroeg ik me wel één ding af. Waarom zijn typische Nederlandse grachtenpanden een kerst ornament? Wie weet hierop het antwoord?

Liefs, Renate

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Dat Zit Wel Snor » DIY | Krijtbord Menukaart & Naambord 23/12/2014 at 11:13

  […] snel een DIY kunnen fabriceren. Ik liet al zien dat ik de eettafel aan het versieren was, door het servies te decoreren. Nu heb ik voor het detail een menukaart en naambordjes […]

 • Reply Eva 22/12/2014 at 10:38

  Zo ontzettend schattig! Ik heb laatst ook een porseleinstift gekocht maar die doet het écht niet goed jammer genoeg 🙁

 • Reply Eline 21/12/2014 at 15:31

  Het ziet er echt super leuk uit!

 • Reply Isabel Cristina 20/12/2014 at 00:49

  Wat leuk gedaan! Toevallig kocht ik gister bij pipoos ook porseleinstiften.

 • Reply Kim 19/12/2014 at 18:09

  Wat mooi gedaan!

 • Reply Manon 19/12/2014 at 14:31

  Wat een super mooi service!

 • Reply Ceciel 19/12/2014 at 11:18

  Wat ontzettend mooi geworden! Ik wil ook al heel lang van die porselein stiften maar nu ga ik ze toch echt eens kopen!

  En een antwoord op je vraag: ik las laatst ergens, ik weet niet meer waar sorry, dat kerst en de decembermaand steeds meer ‘amerikaniseert’ (excuus al dat geen woord is maar ik weet het niet anders te omschrijven). Een reactie hierop is dat men de typisch oudhollandse kenmerken aangrijpt om in te zetten voor kerst en de decembermaand.

 • Reply Monique | WritingMonique 19/12/2014 at 09:34

  Wat een prachtig servies! Ik vind het bord zo mooi geworden, ik ben gek op die kersthuisjes!

 • Reply Anne 19/12/2014 at 08:22

  Oh, dat is echt mooi geworden! Geen idee eigenlijk waarom die grachtenpanden een kerstornament zijn, volgens mij is dat nieuw 😉

 • Leave a Reply