DIY & Creatie, Fashion & Beauty

DIY Pakket | Sjaal Haken

Wat ik heel leuk vind en ook vele winkel zie liggen, zijn de vele DIY brei en haak pakketten om zelf een sjaals, muts of iets anders wollig te maken. Perfect voor de tijd van het jaar, want de temperaturen begint te zakken en de winter is nu echt aan het doorkomen. Hoogtijd om jezelf eens dik te kleden. Sjaals en mutsen mogen daarbij niet ontbreken. Het is dan extra leuk als je een zelf gemaakte creatie kan dragen.

1

Lang lang lang geleden (toen ik 12 was) heb ik zelf ooit eens een poging gewaagt om een sjaal te breien, maar uiteindelijk had ik geen zin meer en heeft mijn moeder toen al het werk gedaan. Nu iets ouder en wijzer  waag ik een tweede poging om een sjaal te maken. Dit maal niet met breien, maar met haken. Ik ben met een DIY  Haak pakket van €4,99 van de trekpleister aan de slag gegaan.

Het DIY Haak pakketje bevat een grote bol grijze wol inclusief een haaknaald van 0.8mm.  Het wol is aan de dikkere kant, wat ik vrij prettig vind voor een sjaal.  Aan de binnenkant van de kartonnen verpakking is de handleiding weergegeven. Er staan twee variaties in beschreven. De eerste variatie is een ronde sjaal (soort col) en de tweede variatie is een losse sjaal met een lus als vastknoop punt. Ik ging voor de eerste variant om een col te haken.

2

Aan de slag dan maar! Met geen ervaring in haken of breien keek ik de eerste keer wel met opgetrokken wenkbrauwen naar de handleiding. Opzet lus? Ketting van lossen? Tunische steek? Ik had geen idee wat dit allemaal betekende. Een spoedcursus haken was dus wel nodig en zat ik al snel weer op de bank bij mams. Via YouTube filmpjes kijken en met de hulp van mams, blijkt het haken uiteindelijk helemaal niet zo moeilijk te zijn als het lijkt. Integendeel het is juist vrij makkelijk en erg verslavend. Al snel kwam er schot in de roos en had ik een flinke lap gehaakt.

De tunische steek vind ik een erg mooi patroon geven. Aan de ene kant zie je verweving van touw en aan de andere zijde vormen zich bolletjes wol. Al vind ik de steek erg mooi, het is niet de meest praktische steek voor een sjaal. Het lapje stof voelt vrij stevig, compact en zelf een beetje stug aan. Niet heel geschikt voor een zachte sjaal. Eerder geschikt voor een groot vest. Om die reden heb ik daarom de sjaal gelaten voor wat het is.

3
Ik vond het zonde om niks met de het gehaakte lapje te doen. Al is de steek niet geschikt voor een sjaal, ik blijf het een mooi patroon vinden. De sjaal kreeg een nieuw uiterlijk en is  getransformeerd tot kussen.
Ik hoor mij lief al zeggen: ‘Alsof we nog niet genoeg kussen heb….’. In ieder geval nog geen gehaakte! Ik heb het gehaakte stukje stof verkleint tot een vierkant en aan een grijze lap vast genaaid en uiteindelijk gevuld met kussen vulling. (zie hier hoe je zelf een kussen kan maken)

 

4 5

Conclusie:
Het feit dat ik nog nooit heb gehaakt of gebreid hield me vaak tegen om een DIY haak/brei pakket te kopen, maar uiteindelijk met een beetje opstart hulp is het vrij simpel. Als beginner is het juist makkelijk om een kant en klaar pakket te kopen, omdat je al juiste hoeveelheid wol en bijbehorende maat haak krijgt aangeboden. Het is jammer dat het Sjaal Haken Pakket niet helemaal zo heeft uitgepakt zoals het eerste instantie bedoelt was, maar de haak kriebels heb ik er wel van gekregen. Ik ben zeker van plan om in de toekomst weer een haak project aan te gaan. Misschien dan wel met een sjaal als eindresultaat…

Liefs, Renate

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply O hai let me wanna-be! pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu. 27/12/2014 at 01:55

  […] are seeing this because your blog was recently used as part of a DDOS attack against […]

 • Reply Dat Zit Wel Snor » DIY | Wollen Mokken 05/12/2014 at 06:42

  […] het DIY Sjaal Haken Pakket heb ik de haak kriebels gekregen. Ik was nooit geïnteresseerd in haken of breien tot nu toe. […]

 • Reply Karlijn 04/12/2014 at 17:43

  Jammer dat het niet geschikt was voor een sjaal. Daar heb je hem toch in eerste instantie voor gekocht 😉 Maar het kussen is echt tof geworden! Ik houd erg van gebreide spullen en de kleur is erg mooi!
  Die staat vast mooi op de bank.

 • Reply Tjitske Anna 02/12/2014 at 14:01

  Leuk kussen heb je gemaakt! Ik heb ook een keer een poging tot haken gedaan.. Helaas bakte ik er niets van haha.

 • Reply Eva 01/12/2014 at 21:30

  Wat handig! Ik ben nu net naaien aan het leren met een cursus en haken/breien staat daarna op mijn lijstje! Die kussensloop is trouwens érg leuk geworden 🙂

 • Reply ines 27/11/2014 at 22:43

  Oh zo leuk 😀 Ik ben bezig met een sjaal te breien, ben benieuwd hoe mijn resultaat zal zijn!

 • Reply Juudith 25/11/2014 at 22:41

  OOOh als kussen is die ook echt super leuk! Haken is zo leuk, als je eenmaal opgang bent!

 • Reply Isabel Cristina 24/11/2014 at 21:16

  Wat een leuke gehaakte kussen! Ik heb ooit eens een sjaal gehaakt maar had de verkeerde draad gebruikt waardoor hij heel hard en stevig is.. dus ja nu heb ik een planksjaal haha..

 • Reply Jolet 24/11/2014 at 19:19

  Breien lijkt me ook heel leuk om te doen want je kunt er van alles mee maken, ik heb er alleen weinig tijd voor helaas.. Anders had ik het sowieso wel eens gedaan!

 • Reply Kimberley 24/11/2014 at 17:25

  Heel leuk gemaakt!

 • Reply Kim 24/11/2014 at 11:36

  Leuk kussen heb je ervan gemaakt!

 • Reply Withlovefroms 24/11/2014 at 10:23

  Mooi gedaan hoor!

 • Leave a Reply