DIY & Creatie, Interieur

DIY |Bloemen Kleuren

Ken je dit project? Misschien heb je dit wel eens op school gezien of gedaan. Je zet witte bloemen in gekleurd water en de bloemblaadjes veranderen van kleur. Het kleuren van bloemen wordt vaak tijdens een natuur of biologie les gebruikt. Dat maakt een les leuk en actief. Zo zag ik toen ik bij mij op stage liep ook een bloem in gekleurd water staan. Zelf heb ik nog nooit bloemen gekleurd en ik was heel benieuwd hoe het werkt.

12

Het is eigenlijk heel simpel. Je voegt kleurstof aan het water toe. De bloem zuigt het water op en voert deze naar de kelk en bloembladeren. In de bloembladeren verdampt het water, maar de kleurstof blijft nog zitten. Daardoor verkleurt de bladeren van de bloem in de kleur van het water. Om een duidelijk resultaat te zien kan je het beste witte bloemen gebruiken. Gerbera’s werken goed, maar ik las dat witte rozen ook een mooi resultaat opleveren.

 

Wat heb je nodig:

7

Witte Gerbera: €0,60
Vaas: € 0,00 leeg flesje
Ecoline: € 1,90 verkrijgbaar bij de boekhandel
Naald: € 0,50 o.a verkrijgbaar bij de Action
Totaal: € 3,00

 

Stappen:

1

Stap 1:  Snij een een stuk steel van de bloem af. Hou ongeveer 25 centimeter steel over. Dit zorgt ervoor dat het water zo snel mogelijk de top bereikt. Gebruik een kleine vaas zodat zoveel mogelijk kleurstof opgenomen kan worden.

2

Stap 2: Giet een bodempje voedingskleurstof of ecoline in het vaasje.

3

Stap 2: Vul de vaas tot de helft met water.

4

Stap 3:  Zet de bloem in de vaas.

5

Stap 4:  Prik een naald of speld  in de steel onder de kop van de bloem. De ophopende lucht in de steel vind zo een uitweg. In de steel is dan meer ruimte voor gekleurd water.

6

Stap 5: let the magic begin!

 

Eindresultaat:

Ik heb een paar dagen de bloemen bij gehouden en ze langzaam zien verkleuren.

8
Deze foto’s maakte ik op het moment dat ik net de bloemen in de vaas heb gezet. De bloembladeren zijn nog mooi wit. Na een paar uur viel me al enige verkleuring op.

9

Wauw, wat is de linker bloem erg verkleurd zeg. De bladeren hebben allemaal al een blauwe kleur . De bloem die in het oranje water staat pakt minder goed. Ik had hier al mijn twijfels over omdat het oranje water in tegendeel tot het blauwe water helder was. Daarom heb ik op dag twee extra ecoline aan het water toegevoegd om toch nog verkleuring hopen te zien.

9a

Yeah, op dag drie verkleurd de andere bloem ook. Het wit heeft een licht oranje gloed en aan de puntjes ontstaan donkere oranje vlekken. De bloem in het blauwe water is naar mijn idee nog meer blauw geworden. Naast de bloembladeren zie ik ook verkleuring in de stamper van de bloem. Ik denk toch dat blauw beter werkt omdat het water hiervan niet helder is.

10

11

14

Het is niet de meest praktische manier om gekleurde  bloemen in huis te halen. Je kan natuurlijk ook gewoon gekleurde bloemen kopen. Maar het is wel super leuk om te doen, alleen of samen met kinderen. Ik zat heel de dag naar mijn bloemen te kijken of ze al verkleurde.

Liefs,

Renate

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Dhini 05/07/2014 at 15:34

  wat grappig. nog nooit gezien. Leuk. misschien ga ik ook eens proberen

 • Reply Ice Pandora 24/06/2014 at 18:05

  Dit heb ik als kind ook weleens gedaan c: nostalgie!
  Heel mooi de resultaat, vooral de blauwe daisy! Xx

 • Reply Irenka 24/06/2014 at 16:05

  Ik denk dat blauw beter werkt omdat dat toch een heel dominante kleur is. Als je 1-1 blauw-rood mengt, zal de kleur heel blauw uitvallen. Wel een heel leuk idee, ga ik ook een keertje doen met mijn verpeste ecoline 😀 (Daar kwam oost indische inkt bij… Kun je dus niks meer mee)

 • Reply Karlijn 19/06/2014 at 19:30

  Wow, wat leuk. Ik kende het nog niet, nooit op school gedaan. Maar ik ga het binnenkort doen, want het ziet er leuk uit!

 • Reply Elisse 19/06/2014 at 10:34

  Dit ziet er zo leuk uit! Ik wil het al een hele tijd zelf proberen, eerst maar eens mooie witte bloemen scoren dan 🙂

 • Reply Marion 18/06/2014 at 17:32

  Wat bijzonder! Nog nooit gezien dit!

 • Reply Eilish 18/06/2014 at 12:32

  Oh dit vind ik leeeuk!

 • Reply Ines 18/06/2014 at 11:26

  Wat een leuk resultaat!

 • Reply Claudia 18/06/2014 at 11:15

  Ik heb dat vroeger ook wel eens gedaan. Het ziet er zo leuk uit!

 • Reply Dina 18/06/2014 at 10:45

  Zo leuk, ik deed dit ook wel eens met leerlingen toen ik nog juf wilde worden.

 • Reply Maris Maria Renne 18/06/2014 at 10:22

  Aaaah, ik heb dat ook een paar keer geprobeerd met grote frustraties tot gevolg haha: http://haremaristeit.nl/diy-gekleurde-bloemen/

 • Reply Manon 18/06/2014 at 10:04

  Oh het resultaat is echt leuk

 • Reply Eva 18/06/2014 at 09:21

  Ik vind die oranje ook wel mooi eigenlijk, misschien omdat het niet zo heel heftig is maar juist wel weer die puntjes zo gekleurd heeft. Cool effect!

 • Reply Olga - team confetti 18/06/2014 at 09:18

  Goh wat grappig, ik heb dit nog nooit gezien. Leuk experimentje 😉

 • Reply meike 18/06/2014 at 09:10

  Wauw, die blauwe is echt mooi geworden. Ik zou ook echt de hele dag alleen nog maar naar de bloemen staren, om verandering te zien 😀

 • Reply Lauriëtte 18/06/2014 at 08:53

  Wat een leuk idee! Wist eigenlijk niet dat zoiets kon, natuurlijk is het heel erg logisch dat het op deze manier werkt maar zie het voor het eerst, leuk!

 • Reply nenacecilia 18/06/2014 at 08:40

  Ah, zo wordt dit gedaan 🙂 Ik heb het al een paar keer gezien, maar ik wist niet hoe het gedaan werd. Leuk resultaat!

 • Leave a Reply